A BMI jelentése és jelentősége

A BMI jelentése és jelentősége

Sokszor és sok helyen találkozhatunk a BMI (Body Mass Index) kifejezéssel, ezért is érdemes körüljárnunk a jelentését.

A BMI, magyarul testtömeg index, egy szám, mely a kilogrammban számított testtömeg és a méterben számított testmagasság négyzetének hányadosa.

 

BMI

 

A BMI kiszámításnak képlete:

testsúly (kilogrammban) ÷ testmagasság (méterben) 2


Példa:

ha valaki 170 centiméter magas és 60 kilogramm, akkor

60 ÷ 1,72 = 20,7

 

Már az elején fontos leszögeznünk, hogy a BMI-vel nem lehet különbséget tenni a zsír- és az izomtömeg között, így nem ad információt a testfelépítésre vonatkozóan.

A kapott eredmény alapján megállapítható, hogy a vizsgált személy testsúlyosztályozás alapján, melyik kategóriába tartozik.

Mielőtt besorolnánk magunkat egy kategóriába, érdemes néhány rendkívül fontos információval tisztában lennünk:

  • 18 év feletti nők és férfiak esetében alkalmazható,
  • ha a BMI érték eléri a túlsúlyos tartományt (25-29,9), orvosnak kell megállapítania, hogy valódi túlsúlyról van-e szó hiszen például egy élsportoló nagy izomtömeggel elérheti a 25-ös BMI értéket is, anélkül, hogy a testén zsírfelesleg lenne (tudniillik „az izom nehezebb a zsírnál”, pontosabban fogalmazva sűrűbb, tehát 1 kilogramm izom akár 15-20%-kal kevesebb helyet foglal el a szervezetben, mint 1 kilogramm zsír),
  • 30 feletti BMI érték mindenképp túlsúlyt jelez, és valószínűsíti az elhízást, de ez a testfelépítéstől is függ. Ilyenkor mindenképp orvosi konzultációra van szükség,
  • a BMI nem tesz különbséget a zsír, az izom és a csont között,
  • természetesen a várandósság is befolyásolja a nők BMI-jét; a terhesség előtti értékekkel kell kiszámolni ilyenkor a testtömegindexet.

A BMI táblázat

A BMI-t az alábbi online kalkulátor segítségével is kiszámíthatjuk:

BMI kalkulátor

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint felnőtteknél 25 kg/m2 feletti BMI értéknél túlsúlyról, 30 kg/m2 BMI felett elhízásról beszélünk.

 

Testtömegindex
(kg/m2)

Testsúlyosztályozás

< 16

súlyos soványság

16 - 16,99

mérsékelt soványság

17 - 18,49

enyhe soványság

18,5 - 24,99

normális testsúly

25 - 29,99

túlsúlyosság

30 - 34,99

I.fokú elhízás

35 - 39,99

II.fokú elhízás

40 ≤

III.fokú (súlyos) elhízás


A kapott BMI értékünk megértése

Soványság

Az ebbe a kategóriába tartozó személy nem eszik számára megfelelő mennyiségű tápanyagot, vagy talán beteg. Alapos egészségügyi kivizsgálás után, szakorvos és dietetikus iránymutatásával a testsúly gyarapítása a cél.


Normális testsúly (egészséges testsúly)

Csak így tovább! Az egészséges testsúly megőrzése érdekében a helyes táplálkozást és a mozgást folytatni kell. Előző cikkeinkben ehhez számos segítséget, tippet adunk.


Túlsúly

A legjobb módja a fogyásnak a diéta és a mozgás kombinációja. Programunkkal ebben is segítséget nyújtunk gyógytornász-fizioterapeuta és dietetikus szakembereink segítségével.

A BMI kalkulátor személyre szabott iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy mi lenne Önnek, a testsúlya szempontjából, a referencia-tartomány.


Elhízás

A legtöbb esetben itt is megoldást jelenthet a diéta és a testmozgás megfelelő kombinációja, viszont egyes esetekben gyógyszeres kezelésre vagy egyéb, akár műtéti eljárásra is szükség lehet. Kizárólag szakorvosi vizsgálat és diagnózis meghatározása után történhet a testsúly vesztés, a továbbiakban is szakorvos felügyelete mellett.

 

A gyermekek BMI-je

A gyerekek és fiatalok, 2-től 18 éves korig, BMI kalkulátora figyelembe veszi az életkort és a nemet, valamint a testmagasságot és a súlyt. Gyermekkorban nincs a felnőttekéhez hasonló, nemzetközileg elfogadott határérték. Számításkor nem abszolút értéket, hanem nemre és életkorra vonatkoztatott ún. percentilis értéket kapunk.

A gyermekek BMI értéke alá alábbi online kalkulátor segítségével is kiszámítható:

Gyermek BMI kalkulátor

Ezek alapján, az alábbi táblázatban szereplő csoportokat különböztetjük meg:
l

Eltérés az átlagtól

Testsúlyosztályozás

< 3 %

jelentős súlyhiány

3 - 9,99 %

soványság

10 – 74,99 %

megfelelő tápláltság

75 – 89,99 %

túltápláltság

90 – 96,99 %

túlsúlyosság

97 % ≤

kóros elhízás

 

A túlsúlyos gyerekeket fokozottan veszélyeztetik a különböző egészségügyi problémák, továbbá felnőttként is nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, mint a normál testsúlyú társaik.

 

Következő lépések

A BMI értékünk meghatározása után, a továbbiakban a testtömeg indexet tekinthetjük kiinduló pontnak a testsúlyunk és az általános egészségünk szempontjából.

Cikkünk következő szakaszában leginkább a testsúly csökkentésének jelentőségéről fog szó esni.

A táblázat alapján, a 25-ös BMI-nél magasabbal élők körében a szívbetegségek, a stroke, a rák különböző és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyobb. A BMI növekedésével arányosan növekszik ezek rizikója is.

 

BMI


Számos orvosi kutatás kimutatta azonban, hogy a túlsúlyos személyeknél, akik testmozgással és/vagy diétával fogytak le jelentősen csökkent az előbb felsorolt betegségek kialakulásának esélye.

Ami a fogyást illeti, az emberek többsége gyors eredmény reményében vág bele egy-egy fogyókúrába, vagy éppen hirtelen felindulásból kezd el edzőterembe járni, ám általában ez nem az egészséges fogyás módja.

Társadalmunkban vitathatatlanul az egyik leggyakoribb beszédtéma a fogyás és az emberek súlya. Nem könnyű megtudni, hogy valójában mi a legegészségesebb módja a testsúly csökkentésének, hiszen van, akinek az étrendjén kell nagyobb változtatásokat eszközölni, másoknak pedig a testmozgása nem elégséges a kívánt eredmény eléréséhez. Ezért hangoztatja ezen cikk is számtalan helyen, a szakemberek fontosságát.


Az alábbiakban a futással kapcsolatban szeretnénk néhány tudományosan bizonyított tényt megosztani az Olvasókkal:

  • a rendszeres futás az egyik legjobb módja a fogyásnak és a testsúly megtartásának, hiszen minden megtett kilométer körülbelül 77 kalóriát éget el,
  • a hosszútávú, lassabb futások hatékonyabban égetik a zsírt, mindamellett az állóképességet is nagyban javítják,
  • a rövidebb, gyorsabb tempójú futások, bár több kalóriát égetnek el ugyanannyi idő alatt, de arányaiban kevesebb a zsírégetés. (A gyors futásoknak van egy kalória utóégető hatása is, amely még a futás abbahagyása után is tart.)

A mozgás minden

Az egészséges fogyás nemcsak azt jelenti, hogy kevesebbet és jobban kell enni, hanem általában a testmozgásra szánt időt és annak intenzitását is növelni kell. A súlyproblémákkal küzdő emberek többségének hiányzik a napjaiból az edzés/torna. Kezdetben nem szükséges nagy változtatásokra gondolni, elég lenne, ha a munkahelyünkre menet az autó helyett a sétát választanánk, a lift helyett a lépcsőt vagy a mosogatógép helyett a mosogatást.

Sokszor hallani, hogy a nők másképp fogynak, mint a férfiak. Ami különbözik a női- és a férfi testben, az a zsírlerakódás- és az izomépítés helye. Általánosságban elmondható, hogy a férfiaknál rendszeres testmozgással, gyorsabban fejlődnek az izmok, mint a nőknél. Így a több izom több energiát fogyaszt és több hőt is termel, ami gyorsítja a fogyás ütemét.

A nők viszont kevésbé hajlamosak a hasi zsírlerakódásra, mint a férfiak. A hastájékon elhelyezkedő túlsúly, számos betegség előfordulásának kockázatát növeli.

Következtetés

Egészségesen fogyni lehet, célszerű, és könnyebb is, mint azt sokan gondolják. Azonban szükség van hozzá türelemre és kitartásra. A fogyás hatására egészségügyi állapotunk és közérzetünk is javulni fog, nem beszélve arról, hogy az eredmények hatalmas lendületet adnak a folytatáshoz.
 

BMI

 

Hetyey Veronika, gyógytornász-fizioterapeuta

 

 

Források:

Koplan JP, Liverman CT, Kraak VI, eds. Preventing Childhood Obesity: Health in the Balance. National Academies Press, Washington, DC, 2005.

Krebs NF, Himes JH, Jacobson D, Nicklas TA, Guilday P, Styne D. Assessment of child and adolescent overweight and obesity. Pediatrics. 2007; 120: S193-228.

http://old.semmelweis.hu/wp-content/phd/phd_live/vedes/export/kovacsviktoriaanna.d.pdf

https://esem.hu/szotar/bmi/

https://www.futas.net/cikkek/bmi-kalkulator-testtomeg-index.html

https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/lose_wt/BMI/bmicalc.htm

https://www.pharmindex-online.hu/kalkulatorok/bmi

1. NHLBI Obesity Education Initiative. 2000;00-4084:1-94.

2. WHO: Body mass index – BMI. http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle/body-mass-index-bmi. Accessed 15 August 2016.

3. Klein S et al. In: Williams Textbook of Endocrinology. 12th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2011:1605-1632.

https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/bmi-calculator/

https://www.pharmindex-online.hu/kalkulatorok/bmi

 

 


Vissza a hírlistához