Leggyakoribb kérdések az edzésről

Leggyakoribb kérdések az edzésről


Vannak kérdések, amik sokakat foglalkoztatnak, mielőtt belevágnának az edzésbe vagy egy új mozgás formába.
Te gondolkodtál már rajtuk?

 

kérdések és válaszok

A kérdésekre Juhász Dorka, csoportos fitness instruktor munkatársunk válaszolt.

 

  • Egy héten hányszor kell edzenem?
    Minimum kétszer, de amint a test jobban megszokja a terhelést, akár négyszer-ötször is lehet. Ha a heti edzésszám már eléri az ötöt, akkor egyszer-egyszer hosszabb sétával vagy egy órás dinamikus nyújtással is ki lehet váltani az edzésmunkát, tehát nem kell, hogy mindegyik nagyon megterhelő legyen.
     
  • Minimum heti hány edzés kell ahhoz, hogy elinduljon a fogyás?
    Erre nem lehet meghatározni fix edzés számot, hiszen a testsúly csökkentés a mozgás és az étkezésre való odafigyelés megfelelő kombinációjával kell, hogy történjen. Illetve az sem mindegy, hogy milyen edzéstípust végzünk.
     
  • Mindenkinek lehet kockás hasa, aki elég időt és energiát fordít a hasizom gyakorlatokra?
    Egyrész ebben nagyon közrejátszik a genetika. Formás hasizma lehet az embernek, de anatómiailag az a 8 kocka nem mindenkinek tud kirajzolódni. Sokan azt hiszik, hogy csak a szelektív hasizom edzésekkel lehet formálni a hasfal izomzatát, de ez nem igaz. Például súlyzós edzés közben ahhoz, hogy elbírd/ki tudd tolni/megemeld a súlyt, az egész törzs izomzatának aktívnak kell lennie.
     
  • Kezdőként nem fognak kinézni az edzőteremben?
    Ha már csak abba belegondolsz, hogy Te hány embert szoktál figyelni edzés közben vagy bármilyen más tevékenység közben, akkor már tudhatod, hogy ilyenkor sokkal inkább magára koncentrálnak az emberek, a helyes kivitelezésre és a minél hatékonyabb edzés munkára. Plusz egyszer mindenki volt kezdő, hidd el az edződ is.
     
  • Nem fogytam, mit csinálok rosszul?
    Sokszor, ha nem volt nagy súlyfelesleg az emberen és mellé izomtömeg növelő edzést végez, akkor a mérlegen számbeli különbséget nem fog látni, hiszen nem eltűnt a zsírszövet, hanem a helyére izomszövet épült. Továbbá az sem mindegy, hogy a nap melyik szakaszában állunk a mérlegre, vagy nőknél, hogy a ciklus melyik részén tart. De mindezek mellett még számot más oka is lehet annak, ha stagnál vagy a vártnál lassabb a testsúlycsökkenés.
     
  • Csak akkor volt hatékony az edzésem, ha másnap alig bírok mozogni az izomláztól?
    Nem feltétlenül, sőt elvileg nem is kell, hogy izomlázunk legyen mert, ha úgy választjuk meg az edzés intenzitását, hogy mindig csak egy kicsivel növeljük a terhelést, fokozatosan (és alaposan lenyújtunk), akkor is fejlődünk, de nem lesz brutális izomlázunk.
     
  • Mennyi idő után fogom érezni a változást?
    Azt szokták mondani, hogy 4 hét alatt érzed, hogy jobban tudsz már teljesíteni, jobban bírod az edzést, 6 hét alatt észreveszed saját magadon a változást és 8 hét alatt a környezeted is.

 

Összefoglalásul, ha lehet, ne úgy gondolkozz az edzésről, hogy most ideig-óráig beiktatod a mindennapjaidba, hanem gondolkozz róla úgy, hogy az egész élettartamod alatt végigkísér. Az egészséged megőrzése legyen a cél, ne egy szám a mérlegen vagy egy ruhaméret. Persze mindig legyenek kisebb-nagyobb céljaid (félmaraton, bizonyos ismétlésszám stb.), amiket el szeretnél érni, de az alap mindig az legyen, hogy egy rendszeres, fenntartható edzési rutint tudj sajátodnak.

 

 


Vissza a hírlistához